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Publikationen

TAPE - Gilgen et al. 2023

Wie lässt sich der agrarökologische Zustand von Schweizer Landwirtschaftssystemen beurteilen? Anwendung und Weiterentwicklung des Tool for Agroecological Performance Evaluation (TAPE)

Das Tool for Agroecology Performance Evaluation (TAPE) wurde unter der Ägide der Ernährungs- und Landwirtschaftsorganisation (FAO) der Vereinten Nationen (UN) entwickelt. Dieses Werkzeug soll eine weltweit anwendbare und vergleichbare Bewertung agrarökologischer Auswirkungen ermöglichen. Dabei wird die Leistung von agrarökologischen Systemen in den verschiedenen Nachhaltigkeitsdimensionen gemessen. Zur Methode gehört ein Fragebogen, der von der erhebenden Person während oder nach einem Besuch auf dem Landwirtschaftsbetrieb ausgefüllt wird. Bisher wurde TAPE vor allem in Ländern mit niedrigem und mittlerem Einkommen (LMIC) eingesetzt.

In dieser Studie wurde die Anwendbarkeit von TAPE in der Schweiz getestet und ein neuer Biodiversitätsindex für TAPE entwickelt, der neben der geplanten Biodiversität (z. B. Anzahl der Rassen, Bäume), die bisher von TAPE berücksichtigt wird, zusätzlich auch die ungeplante Biodiversität (z. B. Auswirkungen von Bewirtschaftungspraktiken auf wildlebende Arten) miteinbezieht.

Die Befragungen wurden auf 21 Betrieben in der ganzen Schweiz durchgeführt, die verschiedene Produktionssysteme abdecken. Es hat sich gezeigt, dass sich das TAPE-Tool im Allgemeinen zwar gut anwenden lässt, aber in der aktuellen Version für Betriebe mit viel Grünland nicht geeignet ist, da sich viele Fragen auf Ackerkulturen beziehen. Zudem überstieg der Aufwand für die Datenerhebung auf Schweizer Betrieben den Zielbereich von TAPE deutlich, da die Erfassung der verwendeten Pflanzenschutzmittel und Maschinen sowie von Informationen zu pflanzlichen und tierischen Produkten komplexer war als in typischen kleinbäuerlichen Anbausystemen in LMIC.

Dennoch konnten mit TAPE erste agrarökologische Ergebnisse (gültig für die untersuchten Betriebe) abgeleitet werden. Die agrarökologischen Elemente «Verantwortungsvolle Betriebsführung» und «Soziale Werte» erreichten die höchsten Durchschnittswerte, während wir bei anderen Elementen wie «Effizienz» oder «Recycling» noch Verbesserungspotenzial sehen. Bei den meisten Elementen wurden keine signifikanten Unterschiede zwischen den Regionen (Mittelland/Jura/Voralpen/Alpen) festgestellt, aber die (zertifizierten) Biobetriebe schnitten bei den agrarökologischen Indikatoren deutlich besser ab als die Nicht-Biobetriebe. Allerdings ist zu beachten, dass unsere Stichprobe mit lediglich 8 Biobetrieben und 13 Nicht-Biobetrieben für den Schweizer Landwirtschaftssektor nicht repräsentativ ist.

Neben der Erprobung von TAPE in der Schweiz haben wir die Methode mit dem Bereich der ungeplanten Biodiversität erweitert, ein wichtiger, bisher nicht berücksichtigter ökologischer Aspekt. Der neu entwickelte Biodiversitätsindex basiert auf dem europäischen BioBio-Indikator-System. Der Vergleich des neuen Biodiversitätsindex mit einer wesentlich detaillierteren und aufwändigeren Methode (SALCA-BD) zeigt eine positive Korrelation (r = 0,56, p-Wert=0,009). Auf der Grundlage unserer Ergebnisse wurde der neue Biodiversitätsindex in TAPE implementiert und steht anderen Anwendern frei zur Verfügung.

Gilgen et al. (2023): How to Assess the Agroecological Status of Swiss Farming Systems? Application of the Tool for Agroecology Performance Evaluation (TAPE) and Further Development. Agroscope Science, No. 172.

TAPE - Mottet et al. 2020

Assessing Transitions to Sustainable Agricultural and Food Systems: A Tool for Agroecology Performance Evaluation (TAPE)

There is increasing interest in agroecology as a way to move toward more sustainable agriculture and food systems. However, the evidence of agroecology's contribution to sustainability remains fragmented because of heterogeneous methods and data, differing scales and timeframes, and knowledge gaps. Facing these challenges, 70 representatives of agroecology-related organizations worldwide participated in the development of the Tool for Agroecology Performance Evaluation (TAPE), to produce and consolidate evidence on the multidimensional performances of agroecological systems. TAPE is composed of: Step 0, the preliminary step that includes a description of the main socio-economic and demographic characteristics of the agricultural and food systems and an analysis of the enabling environment in terms of relevant policy, market, technology, socio-cultural and/or historical drivers; Step 1, the Characterization of Agroecological Transitions (CAET), based on the 10 Elements of Agroecology adopted by FAO and its member countries, using descriptive scales to establish scores and assessing the degree of transition, with information from the farm/household and community/territory scale; Step 2, the Core Criteria of Performance listing the key dimensions considered relevant to address the Sustainable Development Goals (SDGs): Environment & climate change; Health & nutrition; Society & culture; Economy and Governance. Finally Step 3, a participatory validation of the results obtained from the previous steps with the producers and relevant stakeholders. TAPE can be used (i) to assess the extent of agroecological transition among agricultural producers in a community or a territory, (ii) to monitor and evaluate projects by characterizing the initial and subsequent steps in an agroecological transition, and/or (iii) to evaluate widely diverse agricultural systems against agroecological elements and how they contribute to the achievement of the SDGs. Its application can support the transition of all forms of agricultural systems toward more sustainable practices and the formulation of adequate policies to enable this transformation. Preliminary results from pilot applications show that TAPE can perform in a variety of geographic regions and agroecosystems and that it allows assessment of performances of various criteria that move beyond classic indicators to begin to build a global evidence base for agroecology and support transformation to sustainable agricultural production and food systems.

Mottet et al. (2020): Assessing Transitions to Sustainable Agricultural and Food Systems: A Tool for Agroecology Performance Evaluation (TAPE). Frontiers in Sustainable Food Systems. Vol 4, https://doi.org/10.3389/fsufs.2020.579154

Agrarökologische Prinzipien - Wetzel et al. 2020

Agroecological principles and elements and their implications for transitioning to sustainable food systems. A review

There is consensus that the global food system is not delivering good nutrition for all and is causing environmental degradation and loss of biodiversity, such that a profound transformation is needed to meet the challenges of persistent malnutrition and rural poverty, aggravated by the growing consequences of climate change. Agroecological approaches have gained prominence in scientific, agricultural and political discourse in recent years, suggesting pathways to transform agricultural and food systems that address these issues. Here we present an extensive literature review of concepts, definitions and principles of agroecology, and their historical evolution, considering the three manifestations of agroecology as a science, a set of practices and a social movement; and relate them to the recent dialogue establishing a set of ten iconic elements of agroecology that have emerged from a global multi-stakeholder consultation and synthesis process. Based on this, a consolidated list of principles is developed and discussed in the context of presenting transition pathways to more sustainable food systems. The major outcomes of this paper are as follows. (1) Definition of 13 consolidated agroecological principles: recycling; input reduction; soil health; animal health; biodiversity; synergy; economic diversification; co-creation of knowledge; social values and diets; fairness; connectivity; land and natural resource governance; participation. (2) Confirmation that these principles are well aligned and complementary to the 10 elements of agroecology developed by FAO but articulate requirements of soil and animal health more explicitly and distinguish between biodiversity and economic diversification. (3) Clarification that application of these generic principles can generate diverse pathways for incremental and transformational change towards more sustainable farming and food systems. (4) Identification of four key entry points associated with the elements: diversity; circular and solidarity economy; co-creation and sharing of knowledge; and, responsible governance to enable plausible pathways of transformative change towards sustainable agriculture and food systems.

Wezel, A., Herren, B.G., Kerr, R.B. et al. Agroecological principles and elements and their implications for transitioning to sustainable food systems. A review. Agron. Sustain. Dev. 40, 40 (2020). https://doi.org/10.1007/s13593-020-00646-z

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